СУ Л. Каравелов

Коледуване в Несебър – традиция и съвременност

  • Звучни коледарски песни...

Звучни коледарски песни и наричания огласиха тихата и свята нощ в Несебър. Из смълчаните улици на града коледуваха момчетата от Обединената общинска школа по изкуствата. Коледуването е един от традиционните български обичаи, съхранен през годините. Коледува се от полунощ до изгрев слънце на Бъдни вечер. В народните представи тогава се появяват караконджули, вампири, таласъми и други свръхестествени същества, а коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят. Облечени в традиционни празнични народни носии, загърнати в ямурлуци, нарамили торбички, коледарите обходиха много домове, като не пропуснаха и тези на едни от най-личните хора в града – учителите.

Под звуците на гайда те изпълниха типичните за Коледа обредни песни и направиха наричания за здраве, щастие, берекет и благополучие. Домакините посрещаха с радост и благодарност напетите коледари и ги даряваха с краваи, орехи, плодове, лакомства и пари.

Несебърската коледарска дружина за поредна година показа, че тачи и съхранява народните традиции, предизвика много положителни емоции и дари надежда за сполука и по-успешно бъдеще в десетки домове.

PHOTOS:


GO BACK
Полезни връзки: ☆ Министерство на образованието и науката
☆ Регионален инспекторат по образованието – Бургас
☆ Български червен кръст ☆ Държавна агенция за закрила на детето
☆ Асоциация “Родители”
☆ Държавна агенция за младежта и спорта
   HOME  |  © SOU "Luben Karavelov gr. Nessebar" - All Rights Reserved  |  Design by G