СУ Л. Каравелов

ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

  • УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ – НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗАХА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ...

УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ – НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗАХА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Четвъртокласниците от СУ „Любен Каравелов“ – Несебър, с класен ръководител Йорданка Бъчварова, отбелязаха 1-ви ноември – Деня на народните будители с поставяне на венец пред паметника на основателите на читалище „Яна Лъскова -1905“.

Там децата се запознаха с основните историческите данни и факти около основаването на културната институция в Несебър, чуха имената на създателите и на най-изявените му дейци.

Катержина Христова – секретар на читалището, разказа на децата за първите стъпки на несебърските интелектуалци в пътя им към създаване на център на просветителска дейност, за началото на местната художествена самодейност и нейното развитие, за основаването на първата библиотека в града.

Децата научиха как учители и будни хора, представители на различни етноси, населяващи Несебър по това време, се включват активно в дейността на новосъздадената културна институция. Учениците имаха възможност да разгледат стената с фотоси, свързани с дългогодишната дейност на читалището и да видят множеството грамоти и награди, свидетелстващи за постиженията на съвременните самодейни състави. По случай празника децата рецитираха безсмъртното стихотворение на Вазов „Аз съм българче“, а ученичката Дария Александрова произнесе стихове, посветени на народните будители.Събитието се състоя по инициатива на ръководството на първото читалище в Несебър -„Яна Лъскова – 1905“

PHOTOS:


GO BACK
Полезни връзки: ☆ Министерство на образованието и науката
☆ Регионален инспекторат по образованието – Бургас
☆ Български червен кръст ☆ Държавна агенция за закрила на детето
☆ Асоциация “Родители”
☆ Държавна агенция за младежта и спорта
   HOME  |  © SOU "Luben Karavelov gr. Nessebar" - All Rights Reserved  |  Design by G